Nuffnang Ads

Selamat datang ke blog ku. Simple aje blog niey. Saje nak letak koleksi software, games, tema dan lain2 berkenaan dengan handphone nokia e90 aku. Sambil tu, share2 dengan korunk. Kalo berkenan, datang singgah la. Untuk pengetahuan, nokia e90 termasuk dalam kategori symbian60 version3. So, kalo sape2 same kategori dengan aku, bley download skali ;-) Kadang2, post tu meracau sket. Lari dari tema asal aku bina blog nih. Tak mengapa. Korunk still boleh search kat gian tepi. Lagi senang mahu tengok apa2. Anyway, love you all for being my best follower!

Nuffnang Ads

Saturday, December 11, 2010

Creating Scroll Function in Page Element? Ape tu?

Hai semua. Nak bercerita sket bley?? Ngee...!!


Mioww!! Kih3!! Suda2! Ceritenyer bermula, semalam saya bosan. Saya ada search di google tentang nak ubah suai blog supaya lebih menarik. Dalam pada tu, saya ada jumpa pasal ni. So, saya cubalah. Banyak kali juga saya cuba. Ada yang tidak menjadi. Sebab tu kadang2 blog saya nampak pelik, kan? Hehehee.. Ok.! Dalam banyak-banyak tutorial tu, kebanyakannya saya tidak faham sangat dengan penerangan yang di berikan. Maklumlah saya ni masih baru dalam dunia blogging ni. Tentang koding-koding apa entah la. So, bagi mereka yang masih baru dalam dunia ni, saya suggest awak semua baca. Mungkin tertarik untuk ubah suai blog awak. Web yg saya baca tu, dalam bahasa Inggeris. So, untuk memudahkan lagi, saya buat sendiri. Harap-harap faham.

Apa itu Scroll Function? Cuba lihat di bawah. Ini contoh yang saya buat.


Hye ;-)
Namaku Ipenocchio! Nama nih ak dpat drpd kawan2 ku. Asalnya Pinocchio. Jadilah Ipenocchio!!
Notes : Bukan sebab ak ni ske menipu,. Tp dorunk ckap sbb ak ader idong yg panjang! Huhh! Xkesah ;-) Ak ske dgn dri ku. Tinggal d Terengganu. Sorang yg baikhati dan pemurah. Huhuuuu... T knal2 ea. Me no eat human! No good meat. Reall bad! Wekkk!!

Contoh nak buat scroll function di “about me’ or papelah. Untuk buat scroll funcion ni, kne ikut step di bawah. Ikut betul-betul! ;-)

Step 1
  • Login blogger guna ID anda.
  • Lepas login, klik pada Design.
  • Klik pada add a gadget. Akan keluar window baru add gadget.
  • Klik pada HTML/JavaScript.

Step 2
  • Copy/tiru kod di bawah.

<div style="overflow:auto;width:300px;height:200px;padding:10px;border:1px solid #eee">
  • Paste kan dalam kotak content Contifugue HTML/JavaScript.
  • Selepas paste, tekan enter, dan taip lah apa yang anda ingin taip. Untuk edit bentuk tulisan, selepas taip komen, klik pada rich text. Content akan berubah dimana anda dapat lihat terdapat scroll di sebelah komen anda.
  • Editlah tulisan samada untuk mewarnakan, bold atau pilihan lain di sebelah Edit Html tu.
  • Selesai edit, klik pada save button. Hasil anda akan disimpankan(Jangan lupa untuk meletakkan tajuk yang sesuai untuk title tu. Saya buat About me ;-)...) Next!!.
  • Klik save pada Page Elements dan viewlah blog anda untuk melihatnya. Selesai!!!

 NOTES!! : Lihat balik kod dibawah..

<div style="overflow:auto;width:300px;height:200px;padding:10px;border:1px solid #eee">

overflow:auto – kod ni untuk membuat scroll page di kandungan.
width:300px – kod ni untuk lebar scroll page. Boleh ubah untuk menyesuaikannya dengan blog anda. Hanya tukar 300 tu pada nilai yang anda mahu.
height:200px – kod ni untuk panjang scroll page. Boleh ubah untuk menyesuaikannya dengan blog anda. Hanya tukar 200 tu pada nilai yang anda mahu.
padding:10px – kod ni untuk jarak antara komen dengan dinding scroll page. Boleh ubah untuk disesuaikan mengikut citarasa masing-masing.
border:1px solid #eee – kod ni untuk dinding scroll page. Kalau tidak mahu, boleh membuangnya.

Hahahahaaa... Aku terpakse guna ayat skema(nak mampus!!) untuk buat post nih. Bagi mudah faham sket. Panjang lagi explaination tuh! Maaf ea. Sy bukan jenis pandai bercakap. So mgkin lucu bg sesetengah org. Xpelah. Lama2 ok la ;-) Kepada blogger yg dah pro, sila beri tnjuk ajar. Sni sy post mengikut kefahaman sy! Sekiranya terdapat kesilapan, tegur2lah n leave ur comment here...

3 comments:

  1. yaWww!! No wori.juz tgk side tepi blog ku.ader kan about me..ipenocchio juz do da same! Try it. Kalo dah pro, leh guna ni utk koding mende lain. Ipenocchio still doing research bout that! ;-)

    ReplyDelete