Nuffnang Ads

Selamat datang ke blog ku. Simple aje blog niey. Saje nak letak koleksi software, games, tema dan lain2 berkenaan dengan handphone nokia e90 aku. Sambil tu, share2 dengan korunk. Kalo berkenan, datang singgah la. Untuk pengetahuan, nokia e90 termasuk dalam kategori symbian60 version3. So, kalo sape2 same kategori dengan aku, bley download skali ;-) Kadang2, post tu meracau sket. Lari dari tema asal aku bina blog nih. Tak mengapa. Korunk still boleh search kat gian tepi. Lagi senang mahu tengok apa2. Anyway, love you all for being my best follower!

Nuffnang Ads

Friday, December 10, 2010

Ce bace sat!! Menarik!!

Aku ade la duk maen2 google nih. Bosan da malam2 gni. Huhuhuuu.. Tetibe tu, ak tejumpe ngan mende nih.menarik gop!! Mu ce bace ah kalu dop caye ngat..  Ni patun dari negori terpilih..! 


Kelantan...


Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita



Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

Perlis...
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Dipetik di sini



Macang2 loghat doh. Tapi satu jerk. Kitak satu Mal. So, jange duk baloh2 samo2 kiter. Kawan2 skeliling pung rate2 dri ngeri berbeza. Org melayu kiter kne satu. Dop rock ah kalu pacah2. Ramai saing, byk klebihan kat kite gak, kan?! ;-P


Aku ngan kengkawan dari lain2 negeri pum bahagia sama2 ;-)
*Ce carik mane se ak. Owg cakap, mudoh ngat nak cam budok dai klantan n ganung ning..

7 comments:

  1. haha. nice entry. baguhla letok patung kelatey 1st sekali!!

    ReplyDelete
  2. hehee..walaupum sy lahir selangor, duk kat ganung, blaja kat penang, tp sy kecek klate sokmo..;-P

    ReplyDelete
  3. pantun ni pantun memantun
    pantun ni pantun memantun


    haha best x pantun aku? ehe

    aku datang dari DAMNHELLNO blog

    ReplyDelete
  4. Kih3!! kih3!! Kih3!!
    Kui3!! Kui3!! kui3!!
    Bez xpantun 2 keratan ni?

    ReplyDelete