Nuffnang Ads

Selamat datang ke blog ku. Simple aje blog niey. Saje nak letak koleksi software, games, tema dan lain2 berkenaan dengan handphone nokia e90 aku. Sambil tu, share2 dengan korunk. Kalo berkenan, datang singgah la. Untuk pengetahuan, nokia e90 termasuk dalam kategori symbian60 version3. So, kalo sape2 same kategori dengan aku, bley download skali ;-) Kadang2, post tu meracau sket. Lari dari tema asal aku bina blog nih. Tak mengapa. Korunk still boleh search kat gian tepi. Lagi senang mahu tengok apa2. Anyway, love you all for being my best follower!

Nuffnang Ads

Tuesday, December 14, 2010

Mat Confident: "Siapa Kau Pilih Nak Imamkan Jenazah Kau??"

Mat Confident: "Siapa Kau Pilih Nak Imamkan Jenazah Kau??": "'Siapa kau pilih untuk imamkan Jenazah kau??' Satu persoalan yang menarik untuk kita tanya pada seseorang..banyak reaksi kita boleh tengok b..."

Monday, December 13, 2010

 Contoh gmbar dari nokia e90

Oink2!! Yaw!! huhuuu.. nak kasik tnjuk gambar taken wif my nokia e90. Gambarnye xde lah scantik gmbar dri kamera digital or hp laen sperti sony cybershot or pape je lah. bagiku, sdah memadai la nak buat knangan. lgpum, nokia e90 nih jenis communicator. So, seswai la dgn dia. Not too bad. tgk n nilai la sdiri ;-)
ni gambar arnabku. namanya mat yuni. Tengok!! Arnab ku pum bley wat rambut otoman! Hhuhuuu

nik gambar bunga loceng. aku bukanla pencipta alam sekitar sangat. taP aku ske nengok mende menarik!

nih gambar anak kucingku. nama xde agi. sbab masih kecik. dia ganaz! ske panjat grill! ble terkejut, melentingla.taP syg. Dia da mati sbab penyakit.

nih gambar dari jarak jauh. kalo kcik2, bley tahan. ble zoom jauh2, xclear sgt..

Haa.. tu dia sample picture taken from my nokia e90. walaupum gambar biasa je nengok, ak tetap berpuas hati. screen ader dua. ley layan internet puas2. Hehehee.. kayh! chow lu..! Owh.lupe. kalo nak survey2 sal handphone ni, korunk leyh p kat gsm arena. ctu byk info sal hp ;-)

Saturday, December 11, 2010

 Creating Scroll Function in Page Element? Ape tu?

Hai semua. Nak bercerita sket bley?? Ngee...!!


Mioww!! Kih3!! Suda2! Ceritenyer bermula, semalam saya bosan. Saya ada search di google tentang nak ubah suai blog supaya lebih menarik. Dalam pada tu, saya ada jumpa pasal ni. So, saya cubalah. Banyak kali juga saya cuba. Ada yang tidak menjadi. Sebab tu kadang2 blog saya nampak pelik, kan? Hehehee.. Ok.! Dalam banyak-banyak tutorial tu, kebanyakannya saya tidak faham sangat dengan penerangan yang di berikan. Maklumlah saya ni masih baru dalam dunia blogging ni. Tentang koding-koding apa entah la. So, bagi mereka yang masih baru dalam dunia ni, saya suggest awak semua baca. Mungkin tertarik untuk ubah suai blog awak. Web yg saya baca tu, dalam bahasa Inggeris. So, untuk memudahkan lagi, saya buat sendiri. Harap-harap faham.

Apa itu Scroll Function? Cuba lihat di bawah. Ini contoh yang saya buat.


Hye ;-)
Namaku Ipenocchio! Nama nih ak dpat drpd kawan2 ku. Asalnya Pinocchio. Jadilah Ipenocchio!!
Notes : Bukan sebab ak ni ske menipu,. Tp dorunk ckap sbb ak ader idong yg panjang! Huhh! Xkesah ;-) Ak ske dgn dri ku. Tinggal d Terengganu. Sorang yg baikhati dan pemurah. Huhuuuu... T knal2 ea. Me no eat human! No good meat. Reall bad! Wekkk!!

Contoh nak buat scroll function di “about me’ or papelah. Untuk buat scroll funcion ni, kne ikut step di bawah. Ikut betul-betul! ;-)

Step 1
  • Login blogger guna ID anda.
  • Lepas login, klik pada Design.
  • Klik pada add a gadget. Akan keluar window baru add gadget.
  • Klik pada HTML/JavaScript.

Step 2
  • Copy/tiru kod di bawah.

<div style="overflow:auto;width:300px;height:200px;padding:10px;border:1px solid #eee">
  • Paste kan dalam kotak content Contifugue HTML/JavaScript.
  • Selepas paste, tekan enter, dan taip lah apa yang anda ingin taip. Untuk edit bentuk tulisan, selepas taip komen, klik pada rich text. Content akan berubah dimana anda dapat lihat terdapat scroll di sebelah komen anda.
  • Editlah tulisan samada untuk mewarnakan, bold atau pilihan lain di sebelah Edit Html tu.
  • Selesai edit, klik pada save button. Hasil anda akan disimpankan(Jangan lupa untuk meletakkan tajuk yang sesuai untuk title tu. Saya buat About me ;-)...) Next!!.
  • Klik save pada Page Elements dan viewlah blog anda untuk melihatnya. Selesai!!!

 NOTES!! : Lihat balik kod dibawah..

<div style="overflow:auto;width:300px;height:200px;padding:10px;border:1px solid #eee">

overflow:auto – kod ni untuk membuat scroll page di kandungan.
width:300px – kod ni untuk lebar scroll page. Boleh ubah untuk menyesuaikannya dengan blog anda. Hanya tukar 300 tu pada nilai yang anda mahu.
height:200px – kod ni untuk panjang scroll page. Boleh ubah untuk menyesuaikannya dengan blog anda. Hanya tukar 200 tu pada nilai yang anda mahu.
padding:10px – kod ni untuk jarak antara komen dengan dinding scroll page. Boleh ubah untuk disesuaikan mengikut citarasa masing-masing.
border:1px solid #eee – kod ni untuk dinding scroll page. Kalau tidak mahu, boleh membuangnya.

Hahahahaaa... Aku terpakse guna ayat skema(nak mampus!!) untuk buat post nih. Bagi mudah faham sket. Panjang lagi explaination tuh! Maaf ea. Sy bukan jenis pandai bercakap. So mgkin lucu bg sesetengah org. Xpelah. Lama2 ok la ;-) Kepada blogger yg dah pro, sila beri tnjuk ajar. Sni sy post mengikut kefahaman sy! Sekiranya terdapat kesilapan, tegur2lah n leave ur comment here...

Friday, December 10, 2010

 Ce bace sat!! Menarik!!

Aku ade la duk maen2 google nih. Bosan da malam2 gni. Huhuhuuu.. Tetibe tu, ak tejumpe ngan mende nih.menarik gop!! Mu ce bace ah kalu dop caye ngat..  Ni patun dari negori terpilih..! 


Kelantan...


Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita



Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

Perlis...
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Dipetik di sini



Macang2 loghat doh. Tapi satu jerk. Kitak satu Mal. So, jange duk baloh2 samo2 kiter. Kawan2 skeliling pung rate2 dri ngeri berbeza. Org melayu kiter kne satu. Dop rock ah kalu pacah2. Ramai saing, byk klebihan kat kite gak, kan?! ;-P


Aku ngan kengkawan dari lain2 negeri pum bahagia sama2 ;-)
*Ce carik mane se ak. Owg cakap, mudoh ngat nak cam budok dai klantan n ganung ning..

 Media Safe v2.00



Media safe ni satu software untuk menyimpan gambar, lagu, video dan nota. Kita boleh membuat kata laluan(password) untuk membuka software nih. File yang disimpan tidak akan didedahkan dimana-mana bahagian dalam handphone meskipun anda menggunakan file manager atau yang selain dengannya,.
Hahahaa.. ayat skema kat atas. Critanya, dengan menggunakan software nih, semua gambar, video, muzik ataupun nota dilindungi. Xde sesape leh nengok melainkan kite sorg j. So, sesape yg memerlukan bley download d cni. Seswai gak untuk gurl. Kot2 kawan laki korunk de main enphone, dorunk nengok gmbar korunk freehair k apa k. Cuba dahulu sebelum tahu.

Media Safe - Keeps photo/audio/video/note files secure and private on your mobile phone. Protect your important media files! The Media Safe software for Series 60 mobile phones allows you to store media files encrypted and password protected. You can store secret Photo, Audio, Video and Note files secure on your mobile phone. Media Safeuses an advanced cryptography methods to protect your media files. The program offers a comfortable and fully customizable user interface.

Download Link :
Media Safe v2.00

Register dengan kod nih, 0000(Register code)
Klik link kat atas utk download. Aku lupa download benda ni di mana. Tapi kat cni mobile9.com or cni epocnova.com pum leh download gak. Banyak site yang korunk leh seacrh. Pas download, install la. Jgn lupa register untuk dpat full function. Pape masalah semasa download(broken link), masa install or cara2 nak gne, leyh leave comment here. Xpum p kat shout box. Kayh. Tq